Willis Tower, Chicago

willis sears tower chicago

ARKITEKT: Skidmore, Owings och Merrill (kallade SOM)
BYGGNADSÅR: 1970 till 1973
PLATS: Chicago, Illinois, USA
VISSTE DU ATT:

  • I juni 2006 blev sju män arresterade av FBI, misstänkta för att ha förberett ett angrepp mot Willis Tower. Ledaren för gruppen blev dömd till fängelse i 13 och ett halvt år, medan två av de misstänkta blev friade.
  • Man har använt sig av de allra finaste material för att inreda byggnaden, och på så sätt vidmakthålla dess status och prestige. I till exempel lobbyn består väggarna av travertin och rostfritt stål, golvet av polerad granit, och det hela lyfts fram fint av en exklusiv belysningsanordning.
  • Utsikten från Willis Tower är förstås slående och ”breathtaking” alla dagar i veckan, men visste du att på en klar dag kan du se hela fyra delstater därifrån? De du kan bocka av på din ”att se-lista” är Illinois, Indiana, Wisconsin och Michigan.
  • Byggnaden har konstruerats för att vara stabil nog att kunna svänga upp till ca 15 centimeter från sitt centrum. Den är med andra ord väl rustad mot extrema väderlekar som kraftig vind och snö.
  • Mellan år 1973 och 1998 höll Willis Tower rekordet som världens högsta byggnad. År 1998 stod dock Petronas Towers i Kuala Lumpur färdigt, och norpade förstaplatsen från Chicagos allra högsta stolthet.

I amerikanska Chicago, Illinois ligger det imponerande tornet Willis Tower placerat. Det råder ibland viss tveksamhet kring namnet – fram till år 2009 kallades byggnaden för Sears Tower, och i folkmun gör den ofta det fortfarande – men Willis Tower är idag det korrekta. Denna imponerande konstruktion är, förutsatt att man bara räknar till och med takhöjden, Amerikas högsta byggnad och har en av världens snabbaste hissar. När man betraktar stadens skyline är det med andra ord en omöjlighet att missa Willis Tower.

Historien kring denna byggnad har sin början år 1969, då Sears Roebuck and Company behövde ett centralt beläget kontorsområde för sitt växande antal anställda. De tog i samarbete med arkitekterna Skidmore, Owings och Merrill fram idén till det som skulle komma att bli Sears Tower. År 1970 började man att bygga, och 3 år senare stod tornet äntligen färdigt. År 1988 flyttade företaget ut och sålde byggnaden, men det var inte förrän 2009 som Willis Group tog över både lokaler och namn.

Denna magnifika, blänkande skyskrapa är ett givet inslag i Chicagos skyline och stadsmiljö, och som turist ett måste att besöka. Det finns ett observationsdäck, Skydeck Chicago, som är öppet för allmänheten och från vilket man kan njuta av den häpnadsväckande utsikten över Chicago. Tornets totala höjd är 527 meter, om man räknar in dess båda radiomaster, och har inte mindre än 108 våningar ovan jord. Willis Tower används förstås som kontorsbyggnad, men för privatpersoner är det är enkelt att boka ett gruppbesök med guide för att på bästa sätt dra nytta av sin visit.

Det är inga dåliga siffror som ligger till grund för Chicagos höga stolthet: Willis Tower väger mer än 222,500 ton och kostade mer än 175 miljoner dollar att bygga. Längst ned är tornet 69 meter brett, och den totala golvytan beräknas vara hela 418 064 kvadratmeter stor. Varje våning i byggnaden är indelad i så kallade megamoduler för maximal flexibilitet och effektivt utnyttjande av ytan, och alla fönster har gjorts i modell större för att framhäva utsikten och bidra med mesta möjliga ljus. Kort sagt: inget dåligt ställe att ha sitt kontor på, och en imponerande plats att inspireras av som besökare.

Tags: , ,
Previous post
Next post

Leave a Reply

Name (required)

Website