Chrysler Building, New York
ARKITEKT: William Van Alen
BYGGNADSÅR: 1928 till 1930
HÖJD: 319 meter
PLATS: Manhattan, New York, USA
VISSTE DU ATT:
- Sommaren år 2005 bad New Yorks egna Skyscraper Museum ett hundra arkitekter, byggare, kritiker, ingenjörer och historiker att välja ut sina tio främsta favoriter bland 25 byggnader i New York. Så mycket som 90% satte Chrysler Building på sin topp 10-lista, vilket gjorde att tornet plockade hem förstaplatsen i undersökningen.
- Byggnaden har bytt ägare ett flertal gånger under årens lopp. Familjen Chrysler sålde år 1953 skyskrapan till William Zeckendorf, och därefter har facklan vandrat vidare ännu några gånger.
- Chrysler Building utgör ett praktfullt exempel på typisk art deco-stil, vilket inte minst märks på de exklusiva material som klär dess fasad. Både marmor, onyx och bärnsten bidrar till att ge denna ikoniska skyskrapa sin glans.
- Uppdragsgivare Chrysler bad arkitekten William Van Alen att rita världens högsta byggnad. För att slå sina konkurrerande kollegor som ville göra samma sak, designade han den 56 meter höga spira som skulle komma att bli avgörande för tornets höjd. Denna levererades i hemlighet till platsen, uppdelad i sektioner, och sattes samman inuti hisschaktet. På inte mer än en och en halv timme slutförde man sedan arbetet med att montera upp spiran på byggnadens topp – ett moment som gav Chrysler Building sin status som världens högsta byggnad.
- Chrysler Building har varit med i mängder av filmer, låtar, böcker och konstverk. Inte minst i biosuccén Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, där Silver Surfer under en vild jakt flyger rakt igenom Chrysler Building.
I den myllrande och turisttäta staden New York hittar man Chrysler Building, med solen som reflekterar sig i dess välpolerade yta. Denna byggnad är en av de skyskrapor som utgör New Yorks signum, och ligger mitt i businessvärlden på östra Manhattan. Tornet uppmäter hela 319 meter, och höll under knappt ett år rekordet som världens högsta byggnad – innan Empire State Building i samma stad stod färdigt.
Chrysler Building är ett utmärkt exempel på klassisk art deco-arkitektur, och anses av många moderna arkitekter vara en av de allra finaste byggnaderna i New York. Det var i september år 1928 som det första spadtaget togs, mitt i en epok då var och varannan arkitekt tävlade om att bygga världens högsta skyskrapa. Just Chrysler Building ritades av arkitekten William Van Alen, på uppdrag av Walter P Chrysler. Tornets smäckra design fick dock omarbetas något från Van Alens ursprungiga idé, och anpassades till viss del för att gå mer i linje med bilmärket Chryslers produkter.
Den 30 maj år 1930 stod Chrysler Building äntligen färdigt. Den blev den första strukturen att ha en höjd på över 305 meter, och slog dessutom både 40 Wall Street och Eiffeltornet på fingrarna med sin väl tilltagna höjd. Idag kan inte längre Chrysler Building mäta sig med de allra högsta byggnaderna i världen, men faktum kvarstår att tornet har ett slående vackert och imponerande yttre som med sin tidstypiska art deco-design minner om dåtidens rådande arkitektur. Byggnaden rymmer 77 våningar, varav vissa har extra påkostade dekorationer. På 61:a våningen pryds till exempel hörnen av örnar. Vackrast av allt torde dock vara den skinande krona i rostfritt stål som pryder toppen av tornet, och ger det dess vassa och karakteristiska form.
Det är varmt rekommenderat att ta en titt på Chrysler Building vid ditt nästa besök i New York. Denna ståtliga konstruktion med sin hisnande höjd är förvisso svår att undgå i princip var du än befinner dig i staden, men missa inte heller möjligheten att avlägga en visit inuti tornet. Såvida du inte är affärsman och har ett möte med någon som har kontor i Chrysler Building är du dock bara berättigad att få se lobbyn, men den är en nog så vacker syn i sig. Dess väggar och tak består nämligen av pampigt marmor, dekorerade med fresker som föreställer arbetare i färd med att resa spiran på Chrysler Building. Det är bara att insupa atmosfären, njuta av välgjord arkitektur och höra historiens vingar slå.
Foto: Wikipedia Commons. Public domain.