Empire state building, New York

empire state building

ARKITEKT: Shreve, Lamb och Harmon
BYGGNADSÅR: 1930 till 1931
HÖJD: 381 meter
PLATS: Manhattan, New York, USA
VISSTE DU ATT:

  • Empire State Building ägs av de 2 800 investerarna i Empire State Building Associates LLC. År 2010 renoverade man byggnaden till en kostnad av 550 miljoner dollar, varav 120 miljoner dollar gick åt till att skapa en mer energieffektiv och miljövänlig struktur.
  • Den 28 juli år 1945 kraschade ett flygplan på grund av tjock dimma in i den norra sidan av Empire State Building. Detta skedde mellan våning 79 och 80, där National Catholic Welfare Councils kontor befann sig. Fjorton människor dog i olyckan, men vissa hade änglavakt. Betty Lou Oliver var en av dem: hon överlevde ett fall på 75 våningar inuti en hiss.
  • Empire State Building var den första byggnaden att ha fler än 100 våningar. Den har ett imponerande antal fönster, hela 6 500 stycken, och inte mindre än 1 860 trappsteg från markplan upp till 102:a våningen.
  • Byggnaden är relativt unik i det att den är gjord med en art deco-design, vilket är typiskt för den arkitektur som härstammar från tiden före andra världskriget i New York.
  • På andra våningen i Empire State Building finns en rörelsesimulator, som fungerar som ett komplement till observationsdäcket. Här kan man delta i den berömda New York Sky Ride, som är en simulerad flygtur över staden New York. Turen varar under cirka 25 minuter och har uppdaterats under årens lopp för att hålla en toppmodern standard.

 

New York är staden som aldrig sover, med ett ständigt myller av människor och gula taxibilar som skapar liv på stadens gator. Till New York anländer ständigt en strid ström av turister, alla med olika mål och planer för dagen. Något som dock sällan passerar en turist obemärkt förbi är den för staden ikoniska byggnaden Empire State Building, en skyskrapa och kontorsbyggnad som står omnämnd i varje guidebok värd namnet. Empire State Building ligger belägen i korsningen mellan Fifth Avenue och 34th West Street, centralt på Manhattan. Med sina 381 meter har den ända sedan sitt grundande varit en mäktig symbol för New York som stad.

Under hela 39 år var Empire State Building världens högsta byggnad, fram till dess att World Trade Center tog över förstaplatsen i kategorin. När terrordåden den 11 september 2001 inträffade blev denna skyskrapa återigen stadens högsta, men bara fram till dess att nya One World Trade Center stod färdigt cirka elva år senare. Oavsett dess status som högsta eller nästa högsta byggnaden i New York kvarstår faktum: Empire State Building är och förblir ett mycket populärt turistmål och ett storslaget arkitektoniskt mästerverk.

Den 381 meter höga skyskrapan (eller 449 meter, beroende på om man räknar med tornspira och radiomast eller ej) började byggas år 1930, och stod färdig i maj år 1931. Dess namn kommer helt enkelt ifrån staten New York, som också har kallats för The Empire State. Empire State Building har hela 102 våningar och inte mindre än 73 hissar. Den fungerar både som kontorsbyggnad och turistmagnet; dess observationsdäck är ett nästintill obligatoriskt besök för varje New York-turist, och erbjuder en hisnande utsikt med en imponerande syn över hela Manhattan. Inte nog med att denna upplevelse är överväldigande i sig – man kan också dra nytta av tillfället åt att observera alla andra majestätiska byggnadsverk som fyller upp staden likt enorma byggklossar. Här tar man garanterat några av sina allra bästa New York-foton!

Det tog inte mer än lite drygt ett år att få färdigt Empire State Building. Logistiken i arbetet var extremt välplanerad: de 50 000 stålbalkar som fraktades in till New York från Pittsburgh var i vissa fall fortfarande varma när de kom fram. Mer än 3 400 arbetare hade anlitats för jobbet, och deras arbetsdagar var långa och hårda med start klockan 03:30 och slut vid 16:30. Invigningen ägde rum den 1 maj 1931, under ledning av den dåvarande presidenten Herbert Hoover. Till en början rönte faktiskt inte byggnaden några större framgångar att tala om; på grund av den stora depressionen stod flera av dess kontor tomma och man började kalla tornet för Empty State Building. Byggnaden vann dock ändå folkets hjärta, och har genom åren allt mer befäst sin status som en symbol för New York och ett av dess mest attraktiva turistmål.

Foto: Troy Faulder / freedigitalphotos.net

Tags: , ,
Next post

Leave a Reply

Name (required)

Website