Taj Mahal, Indien

taj mahal indien

ARKITEKT: flera olika, men framför allt Ustad Ahmad Lahauri
BYGGNADSÅR: 1632 till 1653
PLATS: Agra, Indien
STORLEK: 73 m hög, trädgården är 300 kvadratmeter stor
VISSTE DU ATT:

  • Den stora mogulträdgården som omger komplexet Taj Mahal är av en typ som kallas charbaghträdgård. Syftet med en charbagh är att den ska föra tankarna till trädgårdarna i paradiset, där överflöd och porlande vatten finns.
  • Gravbyggnaden pryds av en karakteristisk marmorkupol, som är cirka 35 meter hög. Kupolen är i form av en lök och dess topp pryds av en dekorativ förgylld spira.
  • De vackra utsmyckningar som pryder utsidan av marmor har motiv som återkommer på flera olika ställen. Dessa dekorationer har skapats med hjälp av färg, sten och snideri, och man brukar dela in dem i tre olika kategorier: kalligrafi, abstrakta geometriska mönster samt växtmotiv.
  • När Taj Mahal via olika omröstningar tas in på listor över den moderna tidens sju underverk, har det hänt att det har fått så mycket som 100 miljoner röster.

I Agra, Indien ligger det praktfulla mausoleet Taj Mahal, som både finns på Unescos världsarvslista och räknas som ett av världens sju nya underverk. Den ståtliga byggnaden har en ikonisk status, och är konstruerat med en unik mix av element från såväl persisk och turkisk som indisk och islamisk arkitektur.

Taj Mahal byggdes mellan år 1632 och 1653, under styret av den femte mogulhärskaren Shah Jahan. Hans syfte med att låta uppföra byggnaden var att hedra minnet av hans tredje fru, Mumtaz Mahal, som hade dött i barnsäng. Shah Jahan hade tagit detta mycket hårt, och ville med Taj Mahal visa sin intensiva kärlek och saknad efter hustrun för resten av världen. Han gjorde därför det storslagna gravmonumentet med hjälp av så påkostade och vackra material som möjligt; Taj Mahal fick på så vis sin skepnad av vit marmor och ädelstenar.

Taj Mahal ligger extremt vackert beläget, där det tornar upp sig på en röd sandstensbas. Hela området runt mausoleet är symmetriskt upplagt, och det är tydligt hur mycket omsorg som har lagts på hela monumentets konstruktion. Att som turist njuta ifrån utsidan är dock bara halva nöjet: inuti byggnaden finns mängder av vackra och välgjorda detaljer i marmor, juvelinläggningar, kalligrafi och andra uråldriga dekorer.

Världsarvet och underverket Taj Mahal lockar varje år cirka 2-3 miljoner besökare, och utgör i sig Indiens mest attraktiva turistmål. För många av dessa besökare är det inte enbart de vackra fasaderna och interiörerna som drar; Taj Mahal är också mycket mytomspunnet och denna mystik lockar till att själv besöka platsen.  En av de historier som cirkulerar är att Shah Jahan skulle ha blivit fängslad i en källarhåla av sin son, en annan myt är den om att mogulhärskaren planerade att låta uppföra en likadan byggnad men i svart marmor på andra sidan floden. Många av dessa sägner har bildats genom muntlig tradition, och vissa är till och med så etablerade att de idag står att finna i olika guideböcker om Taj Mahal.

För den turist som reser till detta undersköna mausoleum i Indien finns det förstås många vackra upplevelser att se fram emot. För att verkligen optimera sitt besök ska man med fördel försöka att förlägga det till antingen tidig morgon eller sen kväll, eftersom ljuset vid dessa tidpunkter gör att Taj Mahal kommer som allra bäst till sin rätt. Morgonsolen och månskenet skänker den där lilla extra dosen av magisk atmosfär, som gör att det känns som om man befinner sig i en saga.

Foto: Somchai Som / freedigitalphotos.net

Tags: ,
Previous post
Next post

Leave a Reply

Name (required)

Website