Taipei 101, Taiwan

taipei 101

ARKITEKT: arkitekt C. Y. Lee med partners och ingenjör Thornton Tomasetti

BYGGNADSÅR: 1999 till 2004

PLATS: Taipei, Taiwan

HÖJD: 508 m

VISSTE DU ATT:

  • Taipei 101 har ett formspråk med kopplingar till traditionell kinesisk arkitektur. Dess konstruktion och struktur påminner i mångt och mycket om en klassisk kinesisk pagod.
  • Denna enorma skyskrapa hyser inte mindre än 198 000 kvadratmeter av kontorslokaler, samt ett shoppingcentrum.
  • Den snabba hiss som transporterar turister och arbetande upp och ned inom tornet håller en imponerande hastighet på 1 014 meter i minuten, vilket motsvarar 17 meter i sekunden eller 61 kilometer i timmen.
  • Byggnaden Taipei 101 består av åtta sektioner, med åtta våningar i varje. Att man just har valt detta antal har att göra med att åtta är ett lyckotal, som enligt den kinesiska sägnen står för välstånd och framgång. Varje sektion är uppbyggd i en form som ska påminna om ett bamburör – en växt som symboliserar ungdom och ett långt liv.

I kinesiska Taiwan hittar du denna berömda skyskrapa som går under namnet Taipei 101, och som från och med år 2004 fram till år 2010 (då Burj Khalifa i Dubai stod färdigt) räknades som världens högsta byggnad. Tornet har ända sedan det invigdes setts som en ikon och en modell för det moderna Taiwan, även om namnet har ändrats från Taipei World Financial Center till det mer koncisa Taipei 101.

Även om Taipei 101 fick se sig slagen på fingrarna av den nya rekordhållaren i världens högsta byggnad, är det än idag en klassisk tradition att varje år på nyårsafton skjuta fyrverkerier från tornet – en internationellt och medialt stor händelse. Det 508 m höga tornet är och förblir en arkitekturmässig ikon, som av naturliga skäl lockar horder av turister år efter år. Ett besök på Taipei 101 är en sann upplevelse, och erbjuder mängder av aktiviteter att sysselsätta sig med. Här finns allt ifrån utställningar och shopping till restauranger och klubbar – med andra ord allt en turist kan drömma om.

Att resa till Taipei 101 kräver att man är förberedd på slående vyer och kittlande sensationer. 508 meter är ingen dålig höjd, och när man står i observatoriet på den 89:e våningen är det lätt hänt att en viss svindel kommer över en. Man kan från denna höjd dessutom ta trapporna upp till 438 meters höjd, ta ett varv i friska luften och bränna av de där obligatoriska fotona. Vill du kan du välja att låna en liten kamera i ca 30 minuter, för att sedan få din egen film från besöket uppkopierad på en dvd.

Tornet Taipei 101 är byggt för att kunna stå emot de allra starkaste av naturkrafter; tyfoner och jordbävningar kan ofta drabba Taiwan, varför ingenting i material- eller konstruktionsväg fick lämnas åt slumpen. Tekniken är med andra ord på topp, och något alldeles unikt är det enorma stålklot som sitter uppe mellan några av de översta våningarna. Tanken med detta klot är att det ska fungera som en balansdämpare, de gånger som kraftiga vindar och väderlekar riskerar att få tornet att gunga.  Med det 660 ton tunga stålklotets hjälp kan upp till 40 procent av dessa rörelser reduceras – en snillrik konstruktion med livsnödvändig funktion.

Foto: artzenter / freedigitalphotos.net

Tags: , ,
Previous post
Next post

Leave a Reply

Name (required)

Website