30st Mary Axe

mary axe london

ARKITEKT: Norman Foster
BYGGNADSÅR: 2001 till 2003
HÖJD: 180 meter
PLATS: London, Storbritannien
VISSTE DU ATT:

  • De flesta höga byggnader har utrustning och material till hissarna i taknivå, men eftersom man hade planerat att ha en bar på 40:e våningen var detta inte möjligt i 30 St Mary Axes fall. Man löste frågan genom att bara låta huvudhissen gå upp till den 34:e våningen, och sedan för resterande sex våningar ha ett slags hissar som höjs upp nedifrån. Där finns också en marmortrappa samt en handikapphiss som leder upp till den vackert belägna baren.
  • Den 25 april 2005 kunde man läsa i media om hur en glaspanel hade fallit från tornets övre tredjedel, ned på marken. Plazan framför tornet spärrades av, men byggnaden fortsatte att hålla öppet. En tillfällig och övertäckt gångväg sattes upp för att skydda besökarna. Man satte ingenjörer i arbete med att undersöka de andra 744 glaspanelerna på tornets fasad, och kunde så I september år 2006 blev 30 St Mary Axe till salu, med ett utgångspris på 600 miljoner pund. Bland andra var Abu Dhabis kungafamilj spekulanter. Det blev ett tyskt fastighetsföretag och ett brittiskt investmentföretag som till sist köpte byggnaden av Swiss Re, för hela 630 miljoner pund.
  • I december år 2005 blev 30 St Mary Axe framröstad som den högst ansedda nykonstruerade byggnaden i världen, enligt några av världens största arkitektfirmor. Året därpå blev tornet dock nummer fyra på listan över Londons fem fulaste byggnader, i en opinionsundersökning bland BBC London News tittare.
  • Några intressanta siffror: 30 St Mary Axe har i teorin möjlighet att få plats med 4000 personer. 378 personer kan på samma gång transporteras genom tornet, med hjälp av hissar som går i en hastighet av upp till 6 meter per sekund. Byggnadens fasad består av 24.000 kvadratmeter glas – en yta som motsvarar fem fotbollsplaner.

 

I City of London, det vill säga Londons främsta finansdistrikt, ligger 30 St Mary Axe och tornar upp sig mot den brittiska himlen. 30 St Mary Axe är en skyskrapa som har kommit att bli en ikonisk symbol för London som stad, och är ett av stadens mest kända exempel på modern arkitektur. Denna knubbiga och toppiga byggnad mäter 180 meter, och har en golvyta på hela 47,950 kvadratmeter. Dessa siffror gör den till Londons nionde högsta hus.

Det var mellan år 2001 och 2003 som 30 St Mary Axe kom till världen, på uppdrag av det internationella återförsäkringsföretaget Swiss Re. Projektet hade sin grund i att företaget ville ha en ny byggnad att använda som huvudkontor för sin verksamhet baserad i London. Med anledning av detta anlitade man arkitekten Norman Foster (från Foster and Partners) till att rita 30 St Mary Axe, och av samma anledning kom tornet också att kallas för Swiss Re Tower. Företaget har senare sålt byggnaden vidare, men de har fortfarande kvar kontor i den.

Den imponerande 30 St Mary Axe är unik i sin konstruktion, som har givit byggnaden dess smeknamn ”The Gerkin” (”Gurkan”). Den konformiga strukturen är tänkt att minska hårda vindar kring tornet, och inuti byggnaden har man använt sig av avancerad teknologi för att spara så mycket energi som möjligt. Bland annat använde man sig av glasklädda ventilationsschakt som låter solljus flöda tvärs igenom huset, vilket inte bara skapar en fräsch atmosfär utan också minskar åtgången av konstgjord belysning. Dessutom för de inre skorstenarna ut varm luft sommartid, medan de om vintern tar tillvara på passiv solvärme för att värma upp byggnaden.

30 St Mary Axe har 41 våningar som fylls av kontor, en personalrestaurang och en bar. Den glittrande fasaden är konstruerad med diagonala ränder av glasrutor, som bildar ett slags mosaik bestående av fönster. Dessa fönster kan öppnas inifrån, vilket ytterligare stärker 30 St Mary Axes position som en byggnad med ett genomgående miljötänk.

Foto: Wikipedia Commons. Public domain.

Tags: ,
Previous post
Next post

Leave a Reply

Name (required)

Website