Petronas Towers, Kuala Lumpur

petronas towers kuala lumpur

ARKITEKT: César Pelli
BYGGNADSÅR: 1993 till 1996
PLATS: Kuala Lumpur, Malaysia
HÖJD: 452 m
VISSTE DU ATT:

  • Man beräknar kostnaden för att bygga Petronas Twin Towers till att ha hamnat på $1,600,000,000.
  • Den 1 september 2009 klättrade den franske klättraren Alain ”Spiderman” Robert upp till toppen på det ena av tornen, utan några som helst säkerhetsanordningar. Under knappt två timmars klättring använde han alltså sina bara fötter och händer till att bestiga det mål han försökt nå två gånger tidigare, men som då slutat i att polisen arresterat honom.
  • Petronas Twin Towers har figurerat i många former av populärkultur, såväl filmer som dataspel. I både Entrapment, Jackie Chan Adventure och Don: The Chase Begins Again kan man skåda de ståtliga tvillingtornen med sin karakteristiska gångbro.
  • Det köpcentrum som ligger tryggt beläget på markplan vid Twin Towers heter Suria KLCC, och är inte mindre än 140,000 kvadratmeter stort. Här finns inte bara exklusiva butiker och märken, utan även ett akvarium, ett konstgalleri och ett vetenskapscentrum.
  • Anledningen till att stommen till tornen är gjord i betong och inte i stål, vilket annars är det vanligaste i sammanhanget, är att Malaysia inte har någon egen stålindustri att tala om. Vad många inte vet är att stålet i den 452 meter höga byggnaden faktiskt är tillverkat i Sverige.

I Kuala Lumpur i Malaysia ligger det storslagna byggnadskomplexet Petronas Twin Towers. Det är som namnet antyder ett tvillingtorn, som räknas som den sjunde högsta skyskrapan i världen. Prefixet Petronas är helt enkelt namnet på det oljebolag som äger byggnaden (Petronas Oil). Hela 451,9 meter höga är de båda tornen, och utgör med sin hisnande arkitektur ett mycket populärt turistmål. Att resa till och besöka Twin Towers kan dock vara lättare sagt än gjort: varje morgon släpps nämligen ett begränsat antal biljetter till den gångbro som förbinder de båda tornen. Med andra ord kan det vara en god idé att lägga ned en stunds planering inför sitt besök till Petronas Twin Towers.

Mellan år 1998 och 2004 var tvillingtornen i Kuala Lumpur världens högsta byggnad, men den dag då Taipei 101 stod färdigt fick förstaplatsen gå vidare dit. Petronas Twin Towers höjd går förstås inte av för hackor för det: som mest uppmäter tornen så mycket som 452 meter. Dessa metrar är uppdelade på 88 våningar, där Petronas Oil huserar. För att transportera sig inom byggnaden har personalen inte mindre än 78 hissar till sitt förfogande. I den nedre delen av tornen finns det ett lyxigt köpcentrum där även turister har rätt att strosa runt. Är man ute i god tid och lyckas få en biljett till den ”Himmelsbro” som förbinder tornen så är det emellertid därifrån man får den mest spektakulära utsikten.

Att bygga Petronas Twin Towers tog ganska exakt tre år: i mars 1993 inledde man arbetet, och i mars 1996 stod det färdigt. Arkitekten César Pelli valde att konstruera sitt verk utifrån en stomme i betong, och formen på tornen är hämtad från en speciell islamisk geometrisk figur. När man ser tornen ovanifrån kan man förstå denna form bättre: den består av två kvadrater som överlappar varandra, med 45 graders vridning. Det var landets premiärminister som fick idén om att formge Petronas Twin Towers på detta sätt, och tanken med det hela var att skapa en koppling mellan skyskrapan och den islamiska kulturen i Malaysia.

Tags: , ,
Previous post
Next post

Leave a Reply

Name (required)

Website