Burj Khalifa, Dubai

burj khalifa dubai

ARKITEKT: Arkitekt Adrian Smith och ingenjör Bill Baker

BYGGNADSÅR: 2004 till 2010

PLATS: Dubai, Förenade Arabemiraten

HÖJD: 828 m

VISSTE DU ATT:

  • Burj Khalifa består till stor del av armerad betong, vilket till att börja med visade sig ställa till problem. Med denna konstruktion kan man nämligen inte pumpa högre än ca 450 meter, det vill säga bara halva tornets höjd! Därför installerade man en andra pump lite högre upp i byggnaden, så att betongen skulle kunna användas ännu en bit i bygget.
  • Inuti tornet ryms mer än 160 våningar, och dessa ligger långt ifrån stilla och öde. På våning 124 hittar du det allmänna observationsdäcket, på våning 122 den exklusiva restaurangen At.mosphere, och på övriga våningar samsas bland annat det lyxiga Armani Hotel Dubai, ett annex för fitness och avkoppling, 144 privata bostäder mm.
  • Fram till våning 162 finns det möjlighet att åka hiss, men för de sista våningarna får man ta trapporna. Här sker dock ingen större aktivitet, utan man använder utrymmet till att förvara utrustning för underhåll.

I lyxens och överflödets näste Dubai ligger Burj Khalifa – världens högsta byggnad och världens högsta byggnadsverk. Denna skyskrapa har så imponerande siffror som en höjd på 828 meter, och ett antal våningar på 164.

Denna magnifika och världskända byggnad är ett nästintill obligatoriskt besöksmål när du åker till Dubai i Förenade Arabemiraten. Mitt i stadens nyligen konstruerade projekt Downtown Dubai ligger den mästerliga skyskrapan och tronar som en stolt diamant, och drar oundvikligen allas blickar till sig. I området runt omkring ligger en rad attraktiva restauranger, hotell, shoppingmål och andra saker att roa sig med. Det är alltså inte bara med anledning av sin imponerande höjd och världskända status som tornet Burj Khalifa har kommit att utgöra en sådan central punkt i Dubais urbana planlösning – det är helt enkelt här allt händer.

Den sedermera rekordhöga byggnaden Burj Khalifa var till en början ”bara” tänkt att bli 705 meter hög. När man väl hade satt igång byggandet fick man dock blodad tand och utökade planerna, vilket gjorde att det färdiga resultatet så småningom uppmätte imponerande 828 meter. Själva invigningen ägde rum den 4 januari 2010, drygt 6 år efter att arbetet hade inletts. Namnet Burj Khalifa betyder ungefär ”Khalifatornet” på arabiska, och är tänkt att vara en ära till landets president Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Det är knappast någon dålig budget som har legat till grund för detta byggnadsverk: totalt beräknar man att enbart tornet ska ha kostat runt 400 miljarder dollar. Idag används Burj Khalifa som kontor, hotell och för privata bostäder; samt inte minst som turistmagnet, förstås. Som besökare kan man för mellan cirka 200 och 800 kronor få komma in och se den våning som fungerar som allmän utsiktsplats – tänk dock på att det är långt dyrare att betala på plats, så kom ihåg att förbeställa din entrébiljett på internet innan du åker!

Burj Khalifa har av förståeliga skäl blivit till en av Dubais allra största (!) stoltheter, och håller i sig en rad rekord. Till dessa hör bland annat: världens högsta byggnad, världens högsta observationsdäck, världens längsta hiss, med flera. Dessa utnämnelser gör förstås, i kombination med de hisnande visuella upplevelser som ett besök bjuder på, att en tur till Burj Khalifa garanterat blir till ett oförglömligt minne som ni kommer att tala länge om.

Foto: Köpa.se

Tags: , ,
Previous post
Next post

Leave a Reply

Name (required)

Website