Eiffeltornet, Paris

eiffeltornet

ARKITEKT: Stephen Sauvestre, ingenjör Gustave Eiffel mfl
BYGGNADSÅR: 1887 till 1889
PLATS: Paris, Frankrike
HÖJD: 452 m
VISSTE DU ATT:

  • Ungefär var sjunde år målar man om Eiffeltornet – ett arbete som kräver så mycket som 60 ton färg. I början var tornet mörkrött i färgen, för att sedan övergå till ljust gult, och så småningom till den bruna färg det har idag. Arbetet med att måla om monumentet tar inte mindre än 15 månader, och det kräver ett lag på 25 målare som bara arbetar med pensel.
  • Om man besöker Eiffeltornet på vintern gör man klokt i att bege sig till den andra våningen; här kan man nämligen roa sig med att åka skridskor!
  • Turistmagneten Eiffeltornet håller öppet alla dagar året runt. Under sommaren är det öppet från 09:00 till 00:00, men annars är det 09:30 till 18:00 som gäller.
  • Denna Paris mest kända symbol har figurerat i mängder av filmer, böcker och låttexter – ett klassiskt exempel är James Bond-filmen Levande Måltavla från 1985 där Roger Moore jagar Grace Jones uppför tornet.
  • Eiffeltornet har jobbat dubbelt som reklampelare. Mellan år 1925 och 1934 pryddes tornet av en gigantisk lysande reklam för Citroën, något som räknas som den tidens största kampanj i genren. Hela 250 000 lampor i olika färger användes för att täcka tre av tornets fyra sidor med bilmärkets logga.

324 stolta meter uppmäter det franska Eiffeltornet, som har kommit att bli en klassisk symbol för såväl Paris som för Europa i stort. Eiffeltornet ligger i det 7:e arrondissementet, inom ett område som kallas Champ de Mars (Marsfältet). Hit vallfärdar varje år över 6 miljoner turister för att ta foton, åka upp i hissen eller svettas med de långa trapporna. Belöningen låter inte vänta på sig: väl en bit upp bjuds man på en storslagen utsikt av rang, där så gott som hela Paris sträcker ut sig framför ens fötter.

Det var inför 1889 års världsutställning som ingenjören Gustave Eiffel fick i uppdrag att bygga världens högsta torn. Han drog igång sitt arbete år 1887, och den 31 mars 1889 invigdes det nybyggda La Tour Eiffel. Eftersom världsutställningen det året ägde rum i Paris och dess tema dessutom var att fira hundraårsjubileet av den franska revolutionen, föll det sig naturligt att tornet fick fungera som entré för hela kalaset.

Till en början var Eiffeltornet bara 300 meter högt – en siffra som år 1959 utökades till dess nuvarande 324 meter. Detta skedde genom att man placerade en TV-mast på toppen. I toppen av tornet placerade man också ett laboratorium med utrustning för att mäta saker som temperatur och vind, och än idag läser man dagligen av aktuell meteorologi från tornets topp.

Det är omöjligt att vara turist i Paris utan att på något vis hamna i kontakt med Eiffeltornet. För det första är det i princip bara att lyfta på blicken var du än befinner dig, och för det andra fylls var och varannan butik av prylar med tornets symbol på. När man besöker Eiffeltornet och Champ de Mars kan det vara bra att ha god tid på sig, eftersom det allt som oftast är fullt av människor som vill njuta av vyerna sedda från ovan. Eiffeltornet rymmer dock inte bara turister med kameran i högsta hugg: på första våningen finns en rad utställningar och en fin restaurang (Altitude 95). På andra våningen finns en rad souvenirbutiker och en lyxig Michelin-stämplad restaurang (Jules Verne). Det enda som kan tänkas lida av besöket är plånboken!

Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / freedigitalphotos.net

Tags: ,
Previous post
Next post

Leave a Reply

Name (required)

Website