Turning Torso, Malmö

turning torso, malmö

ARKITEKT: Santiago Calatrava
BYGGNADSÅR: 2001 till 2005
PLATS: Malmö, Sverige
HÖJD: 190 m
VISSTE DU ATT:

  • Idén till byggnaden Turning Torso är sprungen ur en skulptur som arkitekten Santiago Calatrava hade gjort. När han sedan blev satt på uppgiften att rita tornet fick styrelsen se hur både den planerade höjden och de tänkta kostnaderna sköt i höjden.
  • Den 18 augusti 2006 gjordes ett så kallat BASE-hopp med avstamp från Turning Torso. Ett sådant hopp innebär att man först hoppar fallskärm ut från en helikopter och landar på en byggnad, för att strax därpå hoppa ifrån själva byggnaden och landa på marken nedanför. Den våghalsiga man som genomförde detta var Felix Baumgartner.
  • Vid en så kallad 100-årsstorm, vilket innebär att vindstyrkan når upp till 44 meter per sekund, kan tornets utböjning som mest bli 30 centimeter högst upp. På ren svenska betyder detta att tornet rör sig så pass sakta att det inte upplevs som att det svajar.
  • Grunden till Turning Torso består av ett massivt betongfundament, fäst direkt i det underliggande kalkberget med tre meter långa spontar. Fundamentet är 7 meter tjockt och 30 meter i diameter.
  • Turning Torso betyder ordagrant ”vriden torso”, vilket har sin förklaring i arkitekten Santiago Calatravas typiska formspråk. Han är både ingenjör, konstnär och skulptör och gillar att låta sig inspireras av naturliga rörelser hos människor och djur – varför han valde att illustrera just en sådan i och med tornets form.

I skånska Malmö ligger ett av vårt lands alldeles egna arkitektoniska mästerverk: Turning Torso, tillika Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Med sina 190,4 meter har byggnaden kommit att utgöra ett givet landmärke i regionen, och kan ses ifrån både den skånska och den danska sidan av Sundet. Turning Torso ligger i det fräscha området Västra Hamnen, och fungerar framför allt som ett bostadshus för privatpersoner. Man räknar faktiskt med att huset är det tredje högsta bostadshuset i Europa. Turning Torso började byggas år 2001 och det sista spadtaget togs i augusti fyra år senare – detta är med andra ord är en relativt ny skapelse!

Konstruktionen är uppbyggd i form av nio kuber staplade ovanpå varandra, med fem våningsplan i varje. Totalt omfattar huset 54 våningar, uppdelade på 147 lägenheter. Högst upp i Turning Torso är det dock inte privata bostäder, utan två våningar avsedda för konferenser. Här är det populärt att boka in sig med kunder för möten, seminarier och konferenser som är något utöver det vanliga. Utöver lägenheter och konferensanläggning rymmer konstruktionen bland annat två bastuavdelningar, ett gym, en festvåning, en vinkällare med mera. Man kan helt enkelt konstatera att om den vackra utsikten inte skulle vara nog, så behöver man knappast gå sysslolös inom torsons vridna väggar.

Det går bra att i egenskap av turist besöka Turning Torso, uppleva dess moderna interiörer och njuta av den storslagna utsikten. Vill du göra ett sådant besök gäller det dock att boka i förväg, eftersom allmänheten endast tas emot under speciella perioder. Detta på grund av att turisternas närvaro har upplevts som störande av de boende. De konferensrum och mötesrum som finns tillgängliga i de översta våningarna är dock alltid möjliga att bokas av grupper, och dit upp tar man sig med en hiss som går i 3,5 meter per sekund.

Att under semesterresan i Skåne avlägga ett besök vid Turning Torso får nästan anses vara obligatoriskt, med tanke på byggnadens internationella status och det signum för Malmö som huset ändå är. Eftersom det kan vara lättare sagt än gjort att få tillträde till insidan av huset kan man lika gärna satsa på en blåsig promenad kring utsidan; det är ju trots allt så som fasadens arkitektur kommer som bäst till sin rätt. Dess imponerande konstruktion blir garanterat till en av resans höjdpunkter för dig som har ett intresse för arkitektur; den hisnande höjden och den vridna designen spelar helt klart i en klass för sig.

Tags: , ,
Previous post
Next post

Leave a Reply

Name (required)

Website